Great Black

Direktlänk till inlägg 7 mars 2011

Tik vs. Hane

Av Maja Fredriksson - 7 mars 2011 14:49

Varför faller valet på tik framför hane? Australian Shepherd uppfödare upplever idag att bara 1 på 20 valpspekulanter är intresserade av hane. Finns det något som uppfödaren kan tänka på för att utveckla hanar som fler vill ha?


Tyvärr tror jag att många har förutfattade meningar om att hanar är stökiga, bråkiga, hanhundsaggressiva och hormonella. En tik är lättare. Men är det verkligen så? Självklart är alla hundar individer och vi kan inte döma alla efter en kam. En annan faktor som är svår att bortse ifrån är den där känslan som bara finns där, denna individ oavsett kön, passar mig!


Temperament

Som jag skrev här ovan så pratas det mycket mer om hanhundsaggressioner än om bitchiga tikar. Att de flesta tror att hanar är jobbigare i vardagen än tikar är ingen nyhet. Jag har själv fått frågan om min hund är en tik eftersom jag tog med honom ut ur bilen och satte mig bland andra hundar, för det är inget man kan göra med en hane tydligen (jag har då en hane).


Vart går man som förstahundsägare av en ny ras för att få kontakt med uppfödare? Det bästa vore ju såklart att besöka en tävling inom den grenen man själv vill hålla på med, eller besöka olika kennlar men jag tror att väldigt många faktiskt besöker hundutställningar, som Stora Stockholm till exempel. Där vet man att många individer från rasen kommer att visas och chansen är stor att man kan prata med flera uppfödare.


Många kan dock uppleva just Aussiehanar på utställningar som galna. Är det så att hanar med mer testosteron är jobbigare att hantera? Och finns det ett samband mellan päls/massa och testosteron? Som de allra flesta vet föredrar utställningsdomarna hundar med mycket massa och mycket päls. Har detta bidragit till att hanhundarna även fått mer testosteron och att framförallt då drabbat hundar som föds upp för att konkurrera på utställning? Detta skulle mycket väl kunna vara något för uppfödarna att tänkta på.


Själv ser jag både tikar och hanar som uppträder dåligt på offentliga platser. Jag ser också fler och fler annonser om tikar som måste omplaceras p.g.a att de inte kan bo tillsammans med andra tikar.


Utseende

I rasstandarden kan man läsa detta:

”Den skall vara välbalanserad, något längre än hög och av medelstorlek. Hanhundens kroppskonstitution skall ha en maskulin framtoning utan att för den skull vara grov. Tiken skall ge ett feminint intryck utan att vara finlemmad… Rasen skall vara uppmärksam och livlig, smidig och vig, solid och muskulös utan att vara klumpig.”

 

Mankhöjd: Hanhund 51-59 cm, tik 46-54 cm

Storleksmässigt är det ganska svårt att säga hur stor en aussie ska/kommer att bli. En liten hane kan vara lika stor som en medelstor tik. Hanhundarna har oftast lite mer päls men skall absolut inte vara grova. En tik ska inte heller vara för späd eller vek.

 

Hemmet

En annan aspekt är ju vilket kön som finns i hemmet innan den nya individen skall flytta hem. Har man en tik hemma vill man oftast ha en tik till för att slippa den jobba perioden med löp. Har man en hane hemma vill man också ha en tik för att slippa eventuella spända och jobba hanhundsbråk. Enligt denna kalkyl verkar det som att endast förstahundsägare/ hem utan hund kommer att välja en hane.


Jag själv hade en hanhundsaggressiv terrier hemma när jag tog hem min andra hane. Med rätt inställning och tydliga regler och en konsekvent matte har detta fungerat hur bra som helst!


Avel

Vill man avla på sin hund kanske valet faller på en tik, framförallt om man är uppfödare och vill hitta en ny avelstik till kenneln. Men förutom allt jobb som en valpkull innebär, får man på en tik ”bara” ta fem kullar tillskillnad från en bra hane som kan ha betydligt många fler kullar och slippa det största jobbet med allt vad avel innebär.


I dagsläget vore det en verklig investering att skaffa sig en solid hane med bra hälsostatistik, med fina MH och MT test och meritera upp den.  


Tävling

Om man vill satsa på tävling borde valet av hane vara lätt. Även om tikar bara löper två gånger om året brukar detta ändå vara ett problem då de flesta tävlingar inte tillåter löptikar. Förutom löpet har i skendräktighet och ett ojämnt humör som de flesta tikägare känner igen. Planerar man att tävla mycket vill man inte att träningen ska försvåras för att hunden är inne i en viss humörsperiod.


Dessvärre har jag hört flera som kastrerat sina hanar för att de skall kunna prestera och fokusera på tävling. Är detta ett sätt för ägaren att göra det enkelt för sig eller är det så att fler hanar får mer och mer hormoner? Jag själv tror inte att de flesta hanar har problem med sina hormoner utan med att deras mattar/hussar lägger kravet på fokusering för lågt.


Väljer man att kastrera sin hund är det dock billigare att kastrera en hane än en tik.

Hur ser könsfördelningen ut på tävlingsfronten? Skulle även vara intressant att veta hur många av dessa hundar hane/tik som är kastrerade.


Top 5 Årets Aussie 2010
Vallning: 2 tikar
Bruks: 4 hanar – 1 tik
Lydnad: 3 hanar – 2 tikar
Agility: 1 hane – 4 tikar
Utställning: 3 hanar – 2 tikar


Top 10 Agility SM 2010
Large: 6 hanar – 4 tikar                                          Bästa Aussie, 8:e plats - hane
Medium: 2 hanar – 8 tikar
Small: 1 hane – 9 tikar


Top 15 Lydnads SM 2010                                      (ingen aussie deltog 2010)
8 hanar – 7 tikar


Top 10 Bruks SM 2010
Spår: 8 hanar – 2 tikar
Sök: 5 hanar – 5 tikar
Rapport: 4 hanar – 6 tikar
Skydd: 5 hanar – 5 tikar
IPO: -


VP statistik 12 godkända
2 hanar – 10 tikar


Den Aussie som har uppnått högsta MT poäng är en hane.


En första överblick ser ganska jämn ut mellan tikar och hanars prestationer men verkar ändå tyda lite på att tikar går bättre inom vallning och agility medan hanarna prestera lite bättre inom brukset och lydnaden. Kan detta ha något att göra med min egna uppfattning om tikar och hanar, nämligen att hanar jobbar mer för sin förare medan tikar jobbar mer för en belöning? Vallning är ju i sig en väldigt

självbelönande gren då vi använder hundens instinkter och agility kräver en ganska kort fokusering med en snabb belöning. I brukset och lydnaden behövs en hund som kan jobba längre stunder och hålla ihop i självständigt arbete (självklart är detta med självbelönande).


Min känsla är att hanhundar säger:

OK, säg vad jag ska göra så gör jag det.

Medan tikar säger:

Visa vad jag får så får vi se om jag gör det.


Detta är alltså tankar, funderingar och hypoteser kring val av kön. Jag har säkert missat många faktorer och alla har vi olika positiva och negativa uppfattninar kring ämnet.


Vad tycker Ni?

 
 
Sanna

Sanna

7 mars 2011 15:18

Ja en bra tanke kring varför tikar lyckas i vallning och agility! Men att endast två hanar lyckats på VP (av 12) är det inte konstigt? Tänkte fört att det är uppfödarägda tikar som meriterats i vallning, men det stämmer ju inte heller. Har de som velat ha en valp för vallning fått välja först och tagit en tik?? Eller funkar det inte att valla med hanar?? Varför??
Ja alla vill ju ha en mentalt bra hund eller hur, uton rädslor, ja är inte hanarna bättre där? I min första kull upplever jag att hanarna är bättre mentalt på vad de visat på MH allafall. Meritmässigt har de också kommit lite längre.

http://www.sugarwinds.se

 
Mikaela & Thing

Mikaela & Thing

7 mars 2011 15:19

Bra skrivet! :)
Förstår att Sanna har fullt med tikspekulanter men dåligt med hanhundspekulanter!
Det jag har sett av många hundar, både aussies och andra raser, är att de flesta faktiskt fungerar tillsammans, tik-tik, tik-hane, hane-hane. Men det hänger också mycket på ägaren.
Nu har jag två tikar, och de funkar bra ihop, dels för att jag har en dominant och en fjäsk-fia. Men också för att jag försöker ha regler, annars skulle den dominanta "härska" över alla enligt henne!
Tävlingsmässigt skulle jag ha valt en hane från första början!
Men storleksmässigt och pälsmässigt så föll mitt val för tik. Men jag kunde lika gärna ha fått den största tiken med mest päls! :)

http://www.flox.webgain.se

 
Anna o hundarna

Anna o hundarna

7 mars 2011 15:24

Mycket intressant!! Men är det verkligen SÅ många fler som vill ha tikar?!! Otroligt - är det nåt särskilt med just den rasen, tro? Jag tror det blir litet vad man gör det till - det kan skära sig mellan hane/tik också, man får helt enkelt bestämma sig för att få det att funka! Säger en som tänker införa hane nr 4 i flocken...

http://www.pelleskop.webblogg.se

 
camilla

camilla

7 mars 2011 15:32

Har alltid haft hanhundar så jag kan inte kommentera tikdelen riktigt....bara utifrån vad vänner med tikar har sagt :)
Tävlingsmässigt så är det ju bättre med en hane,som du säger,pga löpet hos tiken. Och är tiken inte i löp ja då är hon i nån annan fas av löpet och är knepig för det =)
Har även hört sägas att tikar blir mer lynninga när de kommer upp i åren (som sagt ingen egen erfarenhet av detta)
I övrig så har jag aldrig haft några problem med att ha hanhund vare sig i hemmet lr allmänt utomhus.
Vore jag inte så dålig på att formulera mig så skulle jag skriva långt och länge men det får bli ett enkelt......har alltid haft hane och kommer nog alltid att ha det.... alltid redo året om ;)

http://www.gizmobus.bloggplatsen.se

 
Emelie

Emelie

7 mars 2011 15:56

Själv har jag haft ungefär lika antal intresserade av hane/tik för bägge mina kullar. Kanske till och med något fler intresserade av hane.

Det du skriver om testosteron kontra kroppsmassa har ju utvecklat sig på det viset inom i alla fall golden och labbe. Man har avlat så mycket på "maskulina" hundar att man har fått in väldigt mycket aggressivitet och översexuella beteenden som inte fanns där tidigare. När jag tittar på vissa aussies ser jag liknande tendenser.

Men generellt sett så upplever jag hanarna något "enklare" (fel ord, men i brist på annat så..) än tikarna. De är ofta något mer stabila och jämnmodiga. Tikarna har å andra sidan ofta "mer" i sig. Mer temperamentsfulla, livligare och allmänt mer "go" i sig. Titta t ex på korningar överlag där tikar får högre poäng än hanarna. Det var längesedan det var en hane som ledde topplistan där innan Focus dök upp. Inom andra raser, t ex schäfern är det tvärtom. Jag tror dock att även detta kan skilja sig i olika linjer.

http://www.mivinnas.se

 
Marie & Wilda

Marie & Wilda

7 mars 2011 15:57

Intressant angående hanar och tikar. Håller nog inte helt med dig i ditt resonemang, angående temp bl a. Wilda är underbar att jobba med, och jag upplever att hon verkligen säger: "Ok säg vad jag ska göra så gör jag det - mer än gärna" :o)!! Inga problem där alls! Upplever inte löpperioden så besvärlig heller! Det enda jag upplever negativt ska väl vara att jag har en bitchig tik då...;o)!
Jag valde tik för att jag haft hanar förr, och mina senaste hundar har varit tikar (berner), så valet var enkelt för mig, eftersom jag upplevde mina tikar trevligare och lättare att jobba med än hanarna. Men vad gäller aussien, så tycker jag nog att jag mött fler bitchiga tikar än hanhundsaggressiva hanar…
Så vad gäller just aussien, kan jag nog tänka mig både tik eller hane, då jag personligen tror att de faktiskt är lika lätta att arbeta med!

http://www.marieshundsida.se

 
Sofie

Sofie

7 mars 2011 16:37

Det är ju ganska tydligt att man har sina egna idéer och föreställningar om tikar och hanar. Till skillnad från Emelie upplever jag att det är hanarna som har mer "go" i sig och det där lilla extra som gör dem strået vassare. Tikarna är alldeles för tjuriga och lynniga för min smak (har väl nog med mig själv ;) ), ibland tom lite bekväma.
Stundtals har vi tre intakta hanar i vår flock utan några som helst problem, nu ska dock den ena kastreras och anledningen är just översexualitet. Nu har han varken särskilt mycket päls eller massa men något tokigt blev det i hans genetik ändå.

http://aussiemonster.se

 
Marie L

Marie L

7 mars 2011 18:56

Mycket intressant diskussion. Viktigt att tänka på detta dilemma att alltfler kastrerar sina hanhundar inom rasen. Det som är intressant där är väl just VARÖR MAN GÖR DET: om man upplever individen som en problemhund, eller om man anser att det i längden är bättre för hunden (fysiskt och psykiskt) om den ändå inte ska gå i avel, eller om man tidigare har tikar i familjen kanske, men hellre vill ha en hanhund att arbeta med. För min personliga del tycker jag att det är lite för tidigt att jämnför tik kontra hane ännu. Har ju själv hatf två hundar av annan ras tidigare och en av varje kön som var närbesläktade, valde där att kastrera hanen som hade bettfel och inte skulle gå i avel. Tycker att hanen var jämnare än tiken, antagligen pga tikens ojämna löpperioder som började i tidig ålder (drygt 4 månader), och som pågick ofta. Men vet inte om det i grunden var någon större skillnad på "tillagsinställningen". Tycker att det principielltt inte är fel att kastrera djur som ej ska gå i avel, då det minimerar problem med äggstockar, livmoder, prostataproblem, viss stress etc. Dessutom är det säkert jobbigt för hundarna att behöva vistas nära varandra i löp/brunstperioder o aldrig "få komma till".Är helt säker på att olika individer både tikar o hanar har väldigt olika stark "könsdrift" och i viss mån kan man lägga lydnad på hunden, men man kan aldrig förändra driften genom lydnad och regler. Detta gäller även riktig hundagressivitet!
Tycker däremot att det är KONSTIGT att så många verkar ha fördomar gällande hanhundar inom rasen. I stort av det jag sett är aussiehanar bra både i jobb och med andra hundar, och även på de utställningar jag vart på så verkar de flesta hanhundar vänligt inställda till varandra i stort i alla fall. Min egen hane vill ju inte ha andra hanar inpå sig, men anser ändå inte att han är riktigt så kallat "hanhundsagressiv". Tycker ínte heller att alla hundar måste kunna gå ihop och älska varandra, och det är ytterst ovanligt att brukshundar överlag gör det. Självklart underlättar det och är trevligare om det funkar förstås.:-)
När det gäller agility har jag hört att en del hellre vill ha tikar där pga att de oftast är mindre/lättare och knake därför snabbare än hanarna......Oj detta vart långt!

http://www.123minsida.se/Minos

 
Marie L

Marie L

7 mars 2011 19:01

Ps: Emelie när det gäller MT så är det ju inte största betydelsen alltid att ha "högst poäng", utan det har ju också betydlese var poängen ligger någonstans och kombinationen,tycker i alla fall jag:-)

http://www.123minsida.se

 
Emelie

Emelie

7 mars 2011 19:25

Precis Marie. Det är av väldigt stor vikt var poängen hamnar någonstans. Men i många fall får de "lite hetare och vassare" hundarna högre poäng på MT, vilket jag menar med tikarna. Det behöver ju dock inte betyda att den ena är "bättre" än den andra.

http://www.mivinnas.se

 
Lisa

Lisa

7 mars 2011 20:32

Det kan också angående MT vara en grym skillnad på hundar som ligger på lika höga poäng.

500 poäng kan vara en sjukt jobbig och skarp hund, lika väl som 500 poäng kan fås av en hund som är mildare och vänligare i sättet. Beror helt på som Marie säger vart poängen ligger, och oftast så tycker jag att man ser allra mest om man får chansen att vara med på MT:t.

En hund med 500 poäng behöver absolut inte vara bättre än en med 300 (beroende på vad man vill ha), men det ger visserligen indikationer på att det finns "mer" i en hund med 500 poäng.

http://nydalafavoriter.wordpress.com

 
Marie L

Marie L

7 mars 2011 20:37

Hej igen Emeleie (ursäkta Maja;-)) har du följt upp tikar/hanar och poängen vid MT? Har tikar som gjort MT överlag "högre poäng" än hanar och i såna fall på vilka delar ligger poängen olika mellan könen? Interessant!
(Måste bara säga att jag inte hört att tikar i allmänhet har "mer i sig" än hanar inom rase, tvärt om. Har också stött på att en del tikar blir oförklarligt "låga" periodvis, antagligen pga löpcykeln?

http://www.123minsida.se/Minos

 
Ingen bild

Emelie

7 mars 2011 21:00

Det som de generellt sett får mer på är leklusten och att de har högt temperament (vilket i sig kan skapa vissa reaktioner). Lite skarpare.
Det blir ju lite svårt att jämföra exakt eftersom vissa har gjort den gamla korningen och andra den nya. Jag har dock även sett liknande tendens på MH:n. I Vinnas kull och hennes mammas kull är det t ex väldigt tydligt.
Men tittar man på t ex Links kull så är det tvärtom. Så visst varierar det väldigt.

Mina uppgifter är dock några år gamla, så det kan mycket väl hända att det har ändrat sig lite.

Mmm det verkar vara en hel del tikar som blir väldigt låga periodvis. Många som har dippar pga löpcykeln. Tack och lov inget jag har märkt på Vinna, men jag vet att hennes mamma är mer påverkad av löpen.

 
Maja

Maja

9 mars 2011 15:26

Hittade hit via sugerwinds hemsida!

Jättebra skrivet! Och intressant läsning, nu har jag inte några erfarenheter av just aussie. Men jag tror att denna del faller på varje ras faktiskt. Jag har hört av flera uppfödare som jag känner att ofta faller valet på tik för folk, även om det är första hunden eller om dem har hund sedan förut.

Jag känner att jag kommer vara mer öppen med mitt val nästa gång och inte gå efter kön utan att gå efter den hund som känns bäst. Sedan vilket kön det är får man se.

http://www.bruksvovve.wordpress.com

 
Lena

Lena

10 mars 2011 20:14

Läsvärd blogg! MIn erfarenhet är inte att fler frågar efter tikar än hanar. Det varierar och de som vill ha det ena eller det andra har ofta en klar och vettig anledning. De flesta tycker jag säger att de vill välja hund.. om det sedan blir hane eller tik är inte det viktiga. Många frågar om det är skillnad och min uppfattning är att det är individuellt, mellan kullar och individer. Väldigt få har sagt att de vill ha tik för avel... eller också har jag tappat bort dem i samtalet redan innan de kommit dit.

http://www.windedos.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maja Fredriksson - 22 december 2017 19:47

Tycker det blir svårare och svårare att sätta mål. Tror mycket beror på att jag inte vet om jag får all tid jag vill och behöver... Men vi gör ett försök!   Link's mål: Nose Work NW1   Jamie's mål: Agility Uppflyttad till agility...

Av Maja Fredriksson - 21 december 2017 21:54

Det har inte blivit många inlägg här i bloggen men jag känner ändå att det är kul att spara målsättningar och utvärdera tävlingsåret. Det har inte blivit många tävlingar under året och egenligen inte många mål uppfyllda...   Links mål: Bruks ...

Av Maja Fredriksson - 12 juni 2017 20:15

Carroll's Rei 4 Sugarwind     Ras: Australian Shepherd Född: 2017-06-12 Vikt:  Höjd:  Färg: Blue merle vit och tanÖgonfärg: Bruna Svans: Kuperad Ögon: Bruna HD: ED: Övrigt:   SKK reg: SE14164/2018 ASCA reg:   Mor: Car...

Av Maja Fredriksson - 1 januari 2017 12:54

Då var det dax att planera och sätta upp lite mål för 2017 års tävlingssäsong. Ibland känns det lite deppigt att inte kunna sätta de mål vi önskar, samtidigt som det skapar det nya utmaningar.    Links mål: Bruks Uppflyttad till elitspår ...

Av Maja Fredriksson - 27 december 2016 22:43

Idag har vi hunnit med både ett skyddspass för Jonas och sedan träffat alla amerikanska aussies i vallhagen. En underbar hunddag från 10-16!    Började med att möta upp Emma och Petri för att köra skydd med Jamie och Nisse för Jonas. Det var läng...

Presentation


Maja Fredriksson
Achilles - Link - Jamie - Rei

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards