Great Black

Alla inlägg den 4 mars 2011

Av Maja Fredriksson - 4 mars 2011 09:14

Rasklubben ska ansvara och väcka intresse för avel av sunda, mentalt och exteriört goda hundar av den egna rasen och bevara och utveckla dess bruksegenskaper.


Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att det befrämjar avkommans hälsa och välbefinnande. Varje medlem i SKK som avser att avla ska se till att endast använda hundar som inte har allvarliga sjukdom/funktionshinder och undvika kombinationer som ökar riksen för detta hos avkomman. Hunden ska också ha ett gott och för rasen typiskt temperament och ska inte användas i avel om den uppvisar överdrivna rädslereaktioner eller aggresivt beteende.


Rasklubben har utifrån dessa grundregler från SBK och SKK satt upp egna krav för valphänvisning. Det ligger i varje uppfödares och hanhundägares ansvar att ta hänsyn till mätbara resulat som HD, ED och MH men även beakta övriga hälsoproblem som t.ex skotträdslor, andra påtagliga rädslor och oklara hälsoproblem.


Rasklubben vill också trycka på vikten av avel på hundar med bevisad arbetsförmåga och arbetskapacitet för att enligt rasklubbens grundstadga bevara och utveckla dess bruksegenskaper.


HD - A/B u.a


Ögon - u.a


Skottfasthet - MH 1-3 (jag själv ser helst 1-2) / MT 3-5


Ålder på avelsdjur - över 24 månader


Provmerit Bruks/Vallning

Minst ett av föräldrardjuren ska ha uppnått något av följande krav:

Godkänd lägre klass bruks / Godkänd Tjh

Godkänd officiell vallprov, SVAK eller anna officiell klubb i hunden hemland

Minst 1 leg OTD (ASCA)


Exteriör utvärdering

Minst ett av föräldrardjuren ska vid parning exteriörbeskriven (godkänd korning) eller utställd öppen- eller bruksklass med minst en 2:a i kvalitet.


Detta borde ju ligga som grund hos alla uppfödare och hanhundsägare när man planerar sin nästa parning/valpkull. Rasklubbens uppgift är ju att utveckla rasen och föra den frammåt mot ett för rasen och dess uppfödare gemensamt mål! Borde inte valphänvisningskraven vara ett första steg åt rätt håll?

 

Hur ser det då ut på avelsfronten i Sverige 2011? Jag har försökt leta reda på alla, än så länge planerade valpkullar och är uppe i 46 stycken. Finns skäkert en del so jag missat och fler kommer garanterat komma under andra halvan av året.

 

Av dessa 46 kullar är det bara 10 parningskombinationer som uppnår rasklubbens valphänvisningskrav!

Presentation


Maja Fredriksson
Achilles - Link - Jamie - Rei

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards