Great Black

Alla inlägg under januari 2014

Av Maja Fredriksson - 15 januari 2014 09:57

Links valpar har hunnit bli nästan 5 veckor där borta i Finland. Åh vad jag skulle vilja åka och hälsa på de. Förhoppningsvis åker vi över till sommaren och hoppas på en valpträff då! (foto: Laura Lönnberg)


 

Hanarna


     

Tikarna


Mamma Rio

Av Maja Fredriksson - 14 januari 2014 14:02

Jag har ju klurat en del vad det är för belöningar som Jamie gillar mest. Godis är nummer ett, typ kattmat eller leverpastej, och lek kommer i andra hand. Om vi bara ser till leken så är det jaktlekar där man får springa som är roligast och kampen kommer i andra hand.


Kom över en film på facebook och började fundera över denna typ av lek. Den erbjuder jakt, spring och en gemensam lek med mig där jag är delaktig men ändå inte behöver vara en cirkusapa (vilket hon är lite skeptisk mot).


Man ska bygga upp ett värde i att fånga leksaken och ett ett habegär. Man behöver inte heller jobba så mycket med loss (beroende på hund) utan bytet "rymmer" om de släpper greppet. Om nu jakten är roligare än gripandet, kan detta då bli sämre och att de släpper mer och mer med flit för att få fortsätta jaga? Tiden får utvisa.


En annan sak jag funderade över var när man ska flippa leksaken över hunden och hunden ska behärska sig och INTE jaga efter. Hunden ska kontrollera sig själv och stanna för att få belöningen (7 minuter in i filmen). Senare lägger hon på en uppgift innan hunden får belöningen. Ett sätt att kontrollera sig själv och kunna lyssna efter att man varit uppe i varv?


Provade i alla fall med Jamie igår i ridhuset och hon stannad direkt jag flippade leksaken, sen full rulle när hon jagade den. Kändes som hon tyckte detta var en rolig lek i alla fall.


Av Maja Fredriksson - 13 januari 2014 22:09

Idag var det dax för lydnadsträning igen. Fick planera in korta pass för båda hundarna då jag ville hem och kika på handbolls EM.


Jamie fick börja med en kort platsliggning. Har bestämt mig för hakan i backen på henne men vi har glömt av att träna detta faktiskt. Ville ändå testa henne i en "riktig" situation. Svårt att lägga ner huvudet medans de runt omkring kommenderade och rörde sig men sedan låg hon fint. Gjorde bara en kort på 30 sek.


Idag fick Jamie även träna klass2/bruks apportering. När jag kollat av detta moment har hon alltid haft bra fart ut, stannat och funderat vid apporten och sedan lunkat in med apporten i ett stadigt grepp. Jag har därför bestämt mig för att dela upp momentet i flera delar:


  • fart ut
  • gripandet
  • fart in
  • hålla fast
  • avlämnadet

Efter en del funderingar ihop med Bella har vi kommit fram till att hon älskar att springa budföring och att jag skulle vilja överföra den attityden till detta moment! Vi har därför tränat en del omvänd marschapportering vilket innebär att jag går ut och ställer mig på planen. Bella tar Jamie och springer ut till mig och hälsar (precis som en budföring). Sedan går hon iväg med Jamie, kopplar loss och håller fram apporten. När jag ser att hon tar den ropar jag KÖR! Nästa steg har varit att på mitt kommando låta Jamie plocka upp apporten från marken och nu i det tredje steget springar jag själv ut med Jamie på lagom avstånd, lägger apporten framför henne och går tillbaka. På mitt kommando får hon sedan ta upp den och springa in med den i full fart. Det har blivit en enorm skillnad!



Sedan var det dax att träna tre små korta kedjor. Jag vill verkligen inte förlora attityden  men måste samtidigt försvåra träningen något. Kedjorna fick därför bestå av ett moment följt av en transport/kontakt.


  • Läggande - transport - belöning
  • Inkallning - transport - belöning
    Ställande - transport - belöning

Hon söker fin kontakt efter momenten trots att det syns tydligt att hon vill springa till sin belöning (vänder sig om i läggandet, sitt snett mot belöningen när jag lämnar henne i inkallningen). Hon har ett helt ok fritt följ, bra fart på inkallning och bra ingång där, tar förberedande signaler fint och lyssnar bra på ligg/stanna.


Det finns dock en hel del jag måste tänka på när jag tränar med Jamie. Vilka kommandon hon har. Säger t.ex fot från läggandet och genast blir hon osäker då fot betyder gå runt mig. På det första ställandet säger jag bara sssss och inte sssstanna som jag ska göra. Jag går fortfarande långsamt med för böjt huvud och fjantar mig för mycket efter momentet, där måste jag komma på nåt smart.



Link fick prova marschapportering med metallen. Oj vad taggad han var på budföring MEN vad jobbigt att han måste ta med sig metallen...ahahah! Han försökte låta bli att ta den och sätta sig i fot vid medhjälparen. Till slut sprang han men med en märklig stil. Det här kommer vi träna massor på. Ska dock köra några gånger med vanlig träapport först så han förstår konceptet.


Avslutade med en kedja där jag ville förstärka upp skallet. Fritt följ - rak inkallning - skall. Toppen attityd, toppen fart och grymt ekl. skall!

Av Maja Fredriksson - 12 januari 2014 16:46

I torsdags hade vi första ridhusvallningen med Svea gänget! Otorlig lyxigt att gå in i ett stort ridhus när regnet faller utanför. Link och Jamie fick två pass var på 5 tackor. Jamie var lite frustrerad och gick inte alls bra. Det var nog lite stort och hon fick aldrig chans att ta kontakt med djuren första passet. Svårt det där med fösning. Andra passet bestämde jag mig att släppa henne och prova att driva. Helt plötsligt föser hon väldigt fint och man ser att hon ändå lärt sig av övninge, putta, stoppa upp och fortstätta putt. Drivningen var väl inte då lyckad den heller. Hon vill INTE vara i balans utan ha koll på huvuderna. Efter lite tips gick det något bättre. Ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig då vi har bokat in träning fram till mars. Link fortsätter med sina övningar.


I Fredags kom Malin och ligan så det har blivit hundträning hela helgen. I lördags åkte vi till Örsundsbro för spår, upplet och vallning. Mina fick köra upplet och valla. Link gick inte alls bra. Först två sökslag, ett lååååååååångt bort (tror han kände Malins spår som gick där bakom). När inte sökslag funkar så provar han att nosa i marken. Efter fösta föremålet får han helt annan attityd. Två fina skick, näsa på och föremål in! Jamie fick också prova uppletande. Pia gick ut och visade saken innan jag skickade. Hon förstod inte riktigt första gången men sen sprang ut med fin fart, vindade och kom in med fast grepp. Släppte innan men det brydde jag mig inte om!


Idag fick Jamie köra rapport med Malin och Jamma. I rapport får ett par tävla med två hundar vid samma tävling så nu tändes det ett litet hopp om att tjejerna kanske kan tävla rapport ihop (ingen plan detta år dock). Malin har station A och jag går iväg med hundarna ca. 70 meter till station B. Jamma skickas först för att ge lite motivation till Jamie. Malin är syndlig första, går iväg på andra och dold på tredje. Sträckan är känd men svårigheten ökas liiiite. Vi letade upp en ny sträcka som gick på en gammal krokig skogsväg. Sträckan som var ca. 100m kändes enklare så vi provade att skicka dirket utan synretning. Båda tjejerna skötte sig jättebra! Då jag inte kan så mycket om rapport passar det UTMRÄKT att vi ska på rapportläger den 25-26 januari med många duktia ekiapge och instruktörer! Det jag gissar på i fortsatt träning är:


  • Öka upp motivationen att springa på "dolda"
  • Öka tiden innan de skickas
  • Förlänga sträckan sakta men säkert

Link fick köra inomhussök! Gud vilken glad hund, mer ivrig än duktig men det struntade jag i! Så kul att se honom köra sök igen! Målet är att starta högre iår men framförallt att lägga en ny stabil grund för rullmarkeringarna. Då Link har väldigt lite förväntan på att markera med egen rulle i miljösök så passar det riktigt bra att starta här! Hissade ändå upp hans rulle nu första passet för att vara helt säker! Lite tomt bliv det och två figgar med direktbelöning!


När vi kom hem hade Achilles fått ett helt eget krypin av min mamma! Det kommer pass honom perfekt!


Av Maja Fredriksson - 8 januari 2014 20:54

... i rätt riktning, som gör att man ändå känner att man lagt upp träningen på rätt sätt. Jamie börjar abslut kännas tryggare med övningen vi kört sen vi varit hos Catta och Peter. Hon känns tryggare när hon puttar iväg djuren och går själv upp och saktar ner de. Att stå nära och hålla de börjar också få sin charm! Idag fick hon även balansera djuren till mej en sväng, något hon tycker är svårt. När vi är på litet utrymme syns det dock inte lika tydligt men hon gillar inte att vara bakom djuren utan vill upp och stoppa de när de rinner iväg för henne. Hon vill även gärna flanka mot huvuderna vilket syns på filmen när hon kryper under grinden och försöker ta sig dit. Även syster Stella och Veronika gjorde framsteg idag! Så kul att se ett lugn infinna sig och ett teamwork uppstå! Bra jobbat Veronika!



Link fick också några korta pass. Idag fick han prova delning. Både jag och Link är nya på det men alltid kul att prova något nytt och Link behöver träna på att ligga still när jag pysslar runt med djuren och fokusering och att hålla djur så det kändes som en bra grej att köra. Jag har otroligt svårt att veta/känna vilka djur jag ska presentera för hunden efter delningen, Såhär såg det ut i alla fall.


Av Maja Fredriksson - 7 januari 2014 18:43

Idag fick jag äntligen använda en inspirerande julklapp, träningstid för Frida Wallén. Bestämde mig för att köra Link och titta närmre på framåtsändandet. Ganska snart såg hon våra brister som jag visste om. Han har svårt att hålla ett långsamt tempo längre sträckor utan går gärna upp i trav efter 10 meter ungefär. Andra svårigheten är tempoväxlingen. Dessa två delar ska vi jobba med separat.


Dels ska vi träna längden genom att hjälpa Link och försöka förklara få honom att förstå att tempot gäller längre sträckor. Link är en hund som jobbar för mig, inte för sin egen skull. Om jag felar honom för mycket (även om han kan ta fel bra) så skapar det en stress att vilja gör mig nöjd vilket bidrar till att han får ännu svårare att ha ett långsamt tempo. Jag kommer stoppa honom innan han ökar tempot (vilket är ganska lätt att se på Link) och gå fram och belöna för att själv backa tillbaka och låta honom gå lite till och på så sätt öka längden. Ibland måste jag dock kolla av och ha is i magen och låta honom gå längre sträckor utan stopp.


Belöningsplaceringen kommer jag ändra ett tag eller blanda. Istället för att springa till mig kommer jag stoppa honom och gå fram och belöna med godis för att få ett lugn. Om jag vill öka koncentrationen kan jag även låta honom ta ögonkontkat innan godiset kommer. Hela tiden när jag går upp till Link ska det komma beröm så han inte blandar ihop detta med momentet då han ska gå i mitt tempo.


Tempoväxlingen ska jag träna genom att dra upp honom i lek och sedan springa fram till brytpunkten, backa tillbaka och sedan låta honom gå långsamt. Det syns tydligt på filmen att det är en svårighet. Om han går upp i för högt tempo ska jag ta tillbaka honom och göra om. Här är det inte längden på saktadelen som är viktig utan att han kan gå lugnt.


När jag tränar "hela" momentet och plockar ihop dessa delar ska jag ha ett hjälpkommando vid brytpunkten, stopp/stilla eller liknande, samtidigt som jag stampar lite extra med foten. Sedan ska röstkommandot bort och foten tystas ner.


Vi avslutade passet med ett sjukt snygg början till ett framåtsänande! Nu har vi en målbild som jag VET att Link klara! Var otroligt peppande att få fina ord från en duktig instruktör. Att gå in på en helt ny plan, med fint fokus, fint tempo och en spikrak framföring, det kräver mycket träning! Idag ska vi suga lite extra på våra prestationer!


Typ vid 4 min ser man hans fina början till ett framåtsändande. Det blev konstigt på filmen (inte klippt).

Av Maja Fredriksson - 6 januari 2014 22:16

Sista dagen på ledigheten spenderades åt hundträning såklart. Mötte upp Bella på förmiddagen för spår och agility.

Link fick två spårstarter med en miniruta med godis i som starthjälp. Första rutan gick åt pipan! Vinden hade vänt något sedan jag la spåren 2 timmar tidigare och Link findade in favoritleksaken redan innan vi börjat!


Andra upptaget bestämde jag mig för att lägga Link precis vid minirutans kant, där fick han ligga och ha tråkigt med ända alternativ att börja spåra (Mackans förslag). Efter ett tag sniffade han in en korvbit. En liten stund senare bestämde han sig för att kolla av minirutan och sedan iväg på ett av de bästa starter vi haft! Leksak ca. 50-60 meter senare!


Jamie fick köra hoppteknik idag för första gången. Hon var taggad och glad! Vet inte riktigt hur det ska se ut så jag hoppas att Ni som kan kommer med lite kommentarer. Basci har jag 6 steg mellan, Progressive har jag 6-7-8-9 steg. Det svåraste är nog Bend work. Där har hon sämre attityd och vänster är helt klart svårare än höger.



Ikväll var första ridhusträningen med sockerligan. Vi kommer att köra 1 gång i veckan hela januari och februari och idag valde jag att köra igenom hela program med externbelöning på båda hundarna, Link högreklass och Jamie lydnadsklass 1.


Jamie gick väldigt väldigt bra. Det känns som om jag hittat en belöning som funkar, att få springa till Bamseskålen och äta kattmat. Självklart har vi en hel del detaljer att träna på och inte minst kedjor och hela progarm men just nu är det attityden jag vill åt! Hon ville, försökte, hade attityd i det hon gjorde och kändes glad!



Link valde jag att köra igenom hela högreklass. Rak inkallning och stod över hoppet för att inte belasta hans ben för mycket. Han känns också glad och taggad. En hel del att slipa på såklart men utan vilja och attityd kommer man ingenstans. Sen var det ju lääääänge sen vi tränade lydnad och vi är så taggade att köra igen!




Nu ska jag analyser och lägga upp veckans träning!






Av Maja Fredriksson - 5 januari 2014 16:54

Idag var det dax för Patrullträning efter några veckors uppehåll. Jag och Bella har tränat lite själva men inte så regelbundet. Link fick ett uppväckningsljud som han tog fort och bra, ett litet skall på vägen ut. Sedan fick han patrullera 350 meter kanske. Vi försökte belöna fint arbete men efter ett terrängskifte där skogsstig gick över till grusväg ändrade Link sitt beteende. Istället för att pendla och kolla av find, ljud och spår så gick han väldigt rakt med öronen bakåt. Jag misstänker att han lyssnade av mig och klickern för att få sin belöning. Vi Valde att lägga in en ljudfigge lite längre fram för att han skulle få en aha-upplevelse. Han tog den jättefint!


Träna mer på:

  • Djupare figuranter
  • Lägre markeringar
  • Torrpatrullera och få ner tempot lite

När vi kört igenom alla hundarna körde vi lite uppletande. Det var över ett år sedan Link körde så jag visste inte riktigt hur han skulle göra. Sökskick? Högt tempo? Lågt tempo? Han hade lite lägre tempo än han brukar men inget sökskick på första slaget som han gjort innan. Hade svårt att hitta första föremålet men till slut kom han in i full fart. Under andra skicket kom det en häst rakt igenom rutan. Kallade in Link men ryttaren ville hellre att han stannade där han var (ute på 40 meter) då hästen blev skrämd och började krångla. Jag såg inte Link men skrek att han skulle stanna och lägga sig. Hästen kom till slut iväg och jag kallade in Link som kom som ett spjut med nästa föremål i munnen! Duktig smurf! Skickade tredje skicket där han hade betydligt högre fart men tvärnitade på 20 meter och tog ett föremål. Valde att bryta där!




Senast vi körde var det snö.


Presentation


Maja Fredriksson
Achilles - Link - Jamie - Rei

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards